Indkøbskurv

Gå til betaling Shop videre
Nulstil filter
Hestens behov for vitaminer
Fuldstændig som mennesker har heste også brug for vitaminer for at dække deres basale ernæringsbehov. Den rette mængde vitaminer sørger for, at hesten er velfungerende, og kan præstere optimalt. Man kan sige, at den rette mængde vitaminer er med til at yde en grundlæggende balance for hestens velvære.
Det er således uhyre vigtigt at finde den rette balance mellem, hvor mange vitamintilskud hesten skal have beregnet ud fra dens energiforbrug og hvor meget foder den spiser. Det samme er gældende for os mennesker, hvor vi skal finde balancen mellem, hvor meget energi vi forbruger og hvilke fødevarer, vi indtager – og hvor meget.
Vitaminer til hesten indtages sammenblandet med dens foder og i nogle tilfælde også separat. I de fleste foderblandinger er der sammensat de mest basale vitaminer, men det kan forekomme, at der skal yderligere vitamintilskud for at hesten trives optimalt. Under hvilke omstændigheder, dette kan forekomme, vil vi komme ind på i de senere afsnit.

Forskellen på vitaminer
Vitaminer bliver groft sagt opdelt i to hovedkategorier, der begge skal være til stede for at hesten trives. Vi vil først give en kort introduktion af de vandopløselige vitaminer og dernæst de fedtopløselige vitaminer.

Vandopløselige vitaminer
Når man taler om vandopløselige vitaminer, mener man primært B-vitaminer. Disse er vigtige for en lang række funktioner, alt fra hestens hove til nervesystemet. Hvis hesten ikke får tilstrækkelig med B-vitaminer kan det resultere i problemer med centralnervesystemet, forårsage blodmangel, energitab, vægttab, hovproblemer, en mat pels og diverse tarmproblemer.
Hesten danner selv de vandopløselige vitaminer, såfremt den får nok med grovfoder. Der kan dog forekomme tilfælde, hvor hesten har behov for et ekstra tilskud af B-vitaminer. Dette kan eksempelvis være under sygdom.

Fedtopløselige vitaminer
Den anden kategori af vitaminer, er de fedtopløselige vitaminer, som hesten derimod ikke selv kan danne – modsat de vandopløselige vitaminer. Dette øger selvfølgelig vigtigheden af, at hesten får disse vitaminer dækket gennem dens foder.
Eksempler på vigtige fedtopløselige vitaminer kan være A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin og K-vitamin, som bl.a. er med til at opbygge et sundt knoglevæv hos hesten samt styrke dens immunforsvar. Disse vitaminer er også vigtige for bevaringen af en sund pels hos hesten for ikke at tale om et tilsvarende sundt tarm-og mavemiljø. Det er meget vigtigt, at foderet er afstemt med hestens vægt og energiforbrug.

Hestens behov for mineraler
Udover vitaminer skal hesten også have en vis portion af mineraler. Mineraler deles ligeledes op i to hovedkategorier, som er mikro mineraler og makro mineraler.
Man kan sige, at hesten fortrinsvis skal have flere makro mineraler end mikromineraler.
Af de forskellige mineraler kan kort nævnes kalcium, som er med til at styrke hestens knogler, led, tænder og muskler. Kalcium findes i det meste grovfoder. Dertil kan også nævnes mineraler som jern, zink, magnesium, selen, kobber, fosfor, jod, natrium, kalium, kobolt, klorid og svovl.
Kort sagt om disse mineraler kan man sige, at de er med til at sikre, at hesten får de bedste betingelser for trivsel og sundhed. Disse mineraler er nødvendige for opbygningen af knogler på hesten, dens enzymsystemer, vækst, appetit, hormonbalance, muskelmasse, og vægt.

Yderlig behov for vitaminer og mineraler
I forskellige perioder af hestens liv kan der opstå et yderligere behov for vitaminer. Sådanne perioder kan eksempelvis være hvis hesten er udsat for stress, pelsskifte, drægtighed eller sygdom. Der er således stor sammenhæng mellem ernæring og hestens fysiske og psykiske tilstand.
Ligeledes er det yderst vigtigt, at avlshopper får tilstrækkelig med ernæring under drægtighed da dette har stor betydning for føllet. Der er derfor brug for den rette mængde vitaminer og mineraler for at sikre et sundt miljø for hoppe og føl. I specielt de første ernæringsår for føllet, er det af stor betydning, at den får de rette vitaminer og mineraler. Dette er med til at sikre dens senere udvikling, temperament og udholdenhed.

Vitaminer i græsset
Alle heste skal have vitaminer året rundt, dette gælder også i sommerperioden, hvor de græsser udenfor. Indholdet af næringsstoffer i græsset er ikke tilstrækkelige for at opfylde hestens behov. Man skal også huske, at der er stor forskel på græssorter og dermed også indholdet af næringsstoffer og vitaminindhold i græsset. Det kan derfor være en fordel at se på, hvilken græssort, man har og sammensætte vitaminbehovet derefter. Sidst på sommerperioden mister græsset det meste af sin næringsstoffer, og vitamin- og mineralforbruget kan derfor med fordel forøges.
I græsset findes der ofte flest proteiner, men mangler mineraler og et tilpas indhold af energigivende  mineraler. Det er også vigtigt, man holder øje med, at hesten ikke bliver for tyk når den går på græs.

Tilpasning af vitaminer efter hestens behov
Foderet skal tilpasses efter flere faktorer. Her skal man tage hestens race, aktivitetsniveau og alder i betragtning. Der er også stor forskel på fodermængden for henholdsvis føl og ungheste samt slanke eller overvægtige heste. Det er vigtigt man sørger for, at hesten ikke bliver for tyk, idet overvægtige heste er i risikozonen for at tilegne sig mave-tarm problemer og andre følgesygdomme. Ungheste og ponyer vil typisk indtage mindre føde end fuldblodsheste, hvilket øger behovet for de rette vitaminer og mineraler.
Der findes foder, som decideret egner sig til det man kalder ”problemheste”. Dette kunne være heste, som  er overvægtige og derfor ikke tåler for megen stivelse og sukker i deres foder. Disse heste kan med fordel indtage foder med et lavt stivelsesindhold, idet foderet ikke indeholder korn.

Væddeløbsheste
En anden form for foder skal tilpasses heste, som eksempelvis tilhører kategorien sportsheste, avlsheste eller ungheste.
Sportsheste eller væddeløbsheste skal være i stand til at præstere optimalt og har brug for store mængder af energi. Disse heste har et massivt behov for jern og og B-vitaminer, som er med til at stimulere dannelsen af røde blodlegemer og blodsukkerkoncentrationen. Processen er uhyre vigtig da væddeløbsheste skal kunne forbruge en meget stor mængde energi på kort tid.
Hvis hesten ikke får den rette mængder vitaminer, vil dens præstation og ydeevne forringes væsentlig. Distanceridning kræver stor udholdenhed, idet hesten skal præstere over lang tid. Det er vigtigt at være opmærksom på, at hesten ikke overproducerer mælkesyredannelse i musklerne når den får lov at slappe af. Således er det bl.a. vigtigt, at præstationsheste ikke får for mange kulhydrater.

Showheste
Stævne- og showheste har andre specifikke krav til deres foder. Disse heste kræver foder, der opretholder hestens koncentrationsevne og genopretter deres saltindhold, idet svedudskillelsen er høj for heste, der optræder. Man må også tage i betragtning, at sådanne heste ofte skal transporteres, hvilket udløser store mængder af stresshormoner og også kræver fysisk meget af hesten da den bruger mange kræfter på at opretholde balance under transport.

Hestens væskebehov
Væske er essentielt for hesten ligesom for os mennesker. Den rette mængde væske er med til at sikre en balanceret blodgennemstrømning, hvilket sikrer at hesten kan præstere og er i stand til at afgive væske. For ikke at medføre en nedbrydning af hestens muskler, er det derfor værd at huske på elektrolytter til sin hest. Ydermere skal heste altid have adgang til saltsten og saltsupplement hvis de sveder meget.

Tegn på vitaminmangel
Hvis en hest lider af vitaminmangel kan dette have alvorlige konsekvenser og resultere i diverse lidelser. Eksempler herpå kan være diverse hudsygdomme, nedsat syn, problemer med hove, frugtbarhed og forringet immunforsvar for blot at nævne nogle. Tegn på en sund ernæring og den rette mængde vitaminer kan bl.a. ses på hestens pels, hove og fordøjelsessystem.

- Om Lavprisdyrehandel
- Kontakt butikken

- Sådan handler jeg

PCI Compliance

E-handelsfonden.dk
Trustpilot.dk
PBS.dk